Cadmus fordítás Cadmus

Iszlamista harcosok egy börtönben átvágták egy brit kiképző torkát

2019. 02. 03.

Antony Cox egy amerikai magáncég megbízásából dolgozott Afrikában, s az volt a feladata, hogy kiképezze az al-Sabab nevű iszlamista csoport ellen harcoló katonákat. Viszont bekerült egy szomáliai börtönbe, ahol az Iszlám Államhoz közel álló cellatársai megtámadták őt. Cox túlélte a gyilkossági kísérletet, s most kórházban ápolják.

A 48 éves férfi – aki 2007 előtt 16 évig a francia Idegenlégióban harcolt, s ott megtanult franciául – Szomáliában dolgozott az amerikai Bancroft Global Development nevű cégnél, s ennek a vállalatnak az emberei évek óta részt vesznek a helyi hadsereg katonáinak a kiképzésében. A The Times című brit lap értesülései szerint Cox sérülései nem életveszélyesek, a támadók fegyverré átalakított borotvával próbálták megölni áldozatukat. Cox azért került előzetes letartóztatásba, mert több könnygáz gránáttal a csomagjában próbált meg kilépni Szomáliából-

A Bancroft Global Development közvetlen kapcsolatban van az amerikai külügyminisztériummal, s amerikai közpénzt is kap az afrikai katonák kiképzéséért. A The Times szerint a cég és más hasonló vállalatok alkalmazásának a hátterében az áll, hogy az USA új módszerrel is próbálkozik az iszlamista csoportok elleni harcban. Míg Afganisztánban és Irakban az USA nagy létszámú harcoló erőt vezényelt a térségbe, Szomáliában inkább az a taktika, hogy az amerikai pénzből fizetett kiképzők a helyi hadsereget tanítják meg a szélsőségesek elleni hatékony harc módszereire.

Egyelőre nem tudni, hogy a családjával Franciaországban élő Antony Cox mikor hagyhatja el a kórházat, illetve Szomáliát.

HVG

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑