Iszlamisták támadtak etióp katonai támaszpontra Szomáliában

A szomáliai al-Shabab iszlamista milícia tagjai csütörtökön behatoltak az országban békefenntartóként állomásozó etióp katonák egyik támaszpontjára, és állításuk szerint 60 katonát lemészároltak, miközben elveszették 16 emberüket. A békefenntartók viszont azt állítják, hogy visszaverték a támadást, és megöltek 110 iszlamistát.

A kelet-afrikai ország középső részén fekvő támaszpont Halgan városában van, 300 kilométerre északra a fővárostól, Mogadishutól. Az etióp katonák az Afrikai Unió Szomáliában jelen lévő, különböző afrikai országok katonáiból álló békefenntartó missziójának (AMISOM) tagjai.

Az iszlamisták rajtaütését megelőzően egy öngyilkos merénylő felrobbantotta az általa vezetett járművet a támaszpont bejáratánál. A helybeliek előbb egy hatalmas robajt hallottak, majd gépfegyverek ropogását.

Abdiasis Abu Musab, a szélsőségesek hadműveleteiért felelős szóvivő közölte, hogy megrohamozták az AMISOM bázisát Halganban. Állítása szerint megsemmisítették a támaszpont bejáratát és egyes épületeit. A milícia azt is bejelentette, hogy tagjai a támadás során 43 katonát megöltek, majd később ezt 60-ra módosították.

Az AMISOM közölte, hogy iszlamisták valóban megtámadták a támaszpontot, de azt állítja, hogy a katonák visszaverték a támadást, menekülésre kényszerítették a támadókat, megöltek közülük 110-et, és lefoglaltak tőlük nagy mennyiségű fegyvert. Az AMISOM szóvivője tagadta, hogy meghalt volna 60 etióp katona.

Az emberveszteségről szóló állításokat lehetetlen ellenőrizni független forrásból – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét – a fővárost is – uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az al-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el az országban állomásozó idegen katonák, vagyis a 22 ezer fős AMISOM támaszpontjai, konvojai ellen.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑