Cadmus fordítás Cadmus

Iszlamistákkal végeztek Burkina Fasoban

A kormánykatonák tizenegy szélsőséges fegyveressel végeztek és három terrorista bázist megsemmisítettek június 14-e és 16-a között egy dzsihadistaellenes műveletben Burkina Faso keleti régióiban – jelentette be a helyi hadsereg hétfőn.

A tájékoztatás szerint az akcióban légi és szárazföldi egységeket vetettek be.

A kormánykatonák a hadműveletben három terrorista bázist felszámoltak (Nokortougou, Ouro Seni és Bouraignima) településeken, továbbá tizenegy terroristát megöltek. Fegyvereket, lőszereket, több motorkerékpárt és kommunikációs eszközöket foglaltak le.

Ezenfelül a katonák a múlt héten, csütörtökön és pénteken az ország keleti régiójának három másik településén házilag gyártott három robbanószerkezetet fedeztek fel és semmisítettek meg – tette hozzá közleményében a hadsereg.

A dzsihadisták június elején, negyedikéről ötödikére virradóan – a kormány szerint 132 – a helyi források szerint 160 emberrel végeztek az ország északkeleti részében fekvő Solhan településen, közel Mali és Niger határához.

Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó támadás azóta, hogy hat évvel ezelőtt Burkina Fasóban dzsihadista lázadás kezdődött, amelynek eddig több mint 1400 halálos áldozata volt, miközben egymillió embert kényszerült lakhelye elhagyására.

A Száhel-övezetben az év eleje óta jelentősen megnőtt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz vagy Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok támadásainak száma, annak ellenére, hogy több mint ötezer francia katona tartózkodik a térségben. Különösen Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban fokozódott az erőszak, amelynek legfőbb elszenvedői civilek.

A Burkina Fasó-i hadsereg május 5-én hadműveletbe kezdett az északi és a száheli térségben, de egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑