Cadmus fordítás Cadmus

Izrael ellenzi, hogy Washington újranyissa jeruzsálemi konzulátusát

Izrael szerdán közölte: ellenzi, hogy az Egyesült Államok újranyissa jeruzsálemi konzulátusát, amely hagyományosan diplomáciai bázisként szolgált a palesztinok felé.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter sajtótájékoztatóján rossz ötletnek nevezte a kezdeményezést, amely szerinte megingathatná Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kormányát. Jeruzsálem kizárólag Izrael fővárosa – hangsúlyozta Lapid.

Donald Trump előző amerikai elnök kormánya a tel-avivi amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe helyezte át, elismerve azt Izrael fővárosaként.

A lépést a palesztinok – akik Kelet-Jeruzsálemben rendeznék be leendő államuk fővárosát – felháborodással fogadták. Joe Biden jelenlegi amerikai elnök azt ígérte, hogy helyreállítja a kapcsolatokat a palesztinokkal, és ennek érdekében szeretné újranyitni a jeruzsálemi konzulátust.

A képviselet 2019 óta zárva van, a palesztin ügyekkel az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége foglalkozik.

Vaszel Abu Jusszefet, a Palesztin Felszabadítási Szervezet magas rangú tisztségviselőjét nem lepte meg Izrael reakciója.

“Mindent megtesznek a status quo fenntartásáért és a politikai megoldás ellehetetlenítéséért” – magyarázta.
Az izraeli külügyminiszter jelezte: bár a kétállami megoldás meggyőződéses híve, jelenleg nincsenek meg a feltételek ennek megvalósításához.

Az új izraeli kormánynak a következő években a belső problémákra kell összpontosítania, és a palesztin oldalon sem adott az áttörés lehetősége.

Éppen ezért most kizárólag a palesztinok életkörülményeinek javítása a cél – húzta alá Lapid.

“Biztosítanunk kell, hogy semmi olyat nem teszünk, ami rontaná annak esélyeit, hogy a jövőben visszatérhessünk a tárgyalóasztalhoz” – szögezte le. Eközben Lapid arról is beszélt: az amerikai csapatok kivonulása Afganisztánból szerinte nem jelenti azt, hogy Washington feladná térségbeli befolyásának gyakorlását.

“Az Egyesült Államok új utakat keres, hogy befolyásolhassa a dolgokat” – mondta az izraeli külügyminiszter. “Nem hiszem, hogy kivonulnának a Közel-Keletről” – jegyezte meg.

A tárcavezető úgy véli, Washington jó döntést hozott az afganisztáni kivonulást illetően, csak nem a megfelelő módon hajtotta végre azt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑