Cadmus fordítás Cadmus

Izrael enyhített a Gázai övezetet érintő korlátozásokon

2021. 09. 01.

Izrael enyhített a Gázai övezetet érintő korlátozásokon – jelentették be szerdán illetékesek Tel-Avivban.

A palesztin területek ügyeiért felelős koordinációs testület tájékoztatása szerint a könnyítések értelmében az övezet mellett húzódó halászati övezetet 15 tengeri mérföldre bővítik. A halászat a kétmilliós gázai lakosság jelentős élelmiszerforrása, és egyben a gazdaság egyik húzóereje is az övezetben.

Emellett teljesen megnyitják az áruforgalom és a berendezések bevitele számára az övezet déli részénél található Kerem Salom-i átkelőt.

Ezen kívül 5 millió köbméterrel növelik a Gázai övezetnek juttatott víz mennyiségét, és kétezerről hétezerre emelik azoknak a palesztin kereskedőknek a keretét, akik átkelhetnek az erezi átkelőn Izraelbe a terület északi részén. Hozzátették, hogy erre csak az kaphat engedélyt, akit már beoltottak az új típusú koronavírus ellen, vagy átesett a Covid-19 betegségen.

Izrael 2007-ben biztonsági okokra hivatkozva szigorított a Gázai övezetet sújtó korlátozásokon, miután előző évben az övezetben a Hamász radikális iszlamista szervezet nyerte meg a választásokat, és vette át a hatalmat. A Hamászt Izrael mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter és Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn Rámalláhban tárgyalt a palesztin területek gazdasági helyzetének javításáról. Ezt megelőzően 2010-ben tárgyalt utoljára hivatalosan izraeli miniszter palesztin vezetőkkel.

A Ganz-Abbász-találkozót három nappal Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök pénteki washingtoni találkozója után tartották. A Fehér Házban tartott megbeszélésen Bennett leszögezte, hogy a jelenlegi politikai körülmények között – koalíciós kormányában jobb-, baloldali és centrista pártok, valamint egy arab párt egyesült – nem kíván politikai folyamatot előmozdítani a Palesztin Hatósággal. Ugyanakkor bejelentette, hogy kész gazdasági segítséget nyújtani a válságban lévő palesztin területeknek.

A Gázai övezet rehabilitációjához Bennett három feltételt szabott: a területről érkező rakétatámadások leállítását, a rakéták becsempészésének megszüntetését, valamint az izraeli foglyok és katona-holttestek kérdésének megoldását. Egy jeruzsálemi politikai forrás a Háárecnek úgy nyilatkozott, hogy ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor “a csillagos ég a határ”.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑