Cadmus fordítás Cadmus

Izrael folytatni fogja Irán-ellenes szír műveleteit

2018. 09. 25.

„Továbbra is meg fogjuk akadályozni, hogy az iráni hadsereg beássa magát az országban, emellett folytatjuk az izraeli és az orosz hadsereg közötti katonai műveletek összehangolását” – jelentette be kedden Benjámin Netanyahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitája előtt, miután Moszkva úgy döntött, hogy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket ad át a vele szövetséges damaszkuszi vezetésnek.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy Oroszország két héten belül Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának, amely több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes, gyorstüzelésű és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik.

A döntés indoklásaként megismételte: Moszkva szerint az izraeli légierőt terheli a felelősség azért, hogy a szíriai légvédelem szeptember 17-én lelőtt egy orosz Il-20-as felderítő gépet, a fedélzetén 15 katonával.

Izrael hevesen tiltakozott a légvédelmi eszköz telepítése ellen. Moszkva mellett a teheráni vezetés is támogatja Bashar Al-Assad szíriai elnök kormányát és a Szíriai Arab Hadsereget. Izraelt viszont aggasztja Irán és a Hezbollah katonai műveleteinek kiterjedése, amelyekkel Szíria stabilitását támogatják.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑