Cadmus fordítás Cadmus

Izrael kibővítette a Gázai övezet halászati zónáját (videó)

2019. 04. 03.

Izrael huszonnyolc kilométerre bővítette a Gázai övezet számára engedélyezett halászati zónát – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet hétfőn.

A 2000-ben kezdődött második intifáda, vagyis palesztin felkelés óta ez eddig a legnagyobb táv, amit a Földközi-tengerből birtokba vehetnek a gázai halászok. A bővítés előtt 22 kilométerre hajózhattak be a tengeren.

Az utóbbi napokban, miután a múlt héten Izrael középső részére rakétát lőttek az övezetből, Izrael megtiltotta a halászatot a gázaiaknak. A változást először a gázai halászok közölték, majd az izraeli hatóságok is megerősítették.

Az izraeli hadsereg gázai ügyekkel foglalkozó illetékese azt közölte a lappal, hogy humanitárius okokból született az övezet kibővítéséről szóló döntés. “Ez a lépés a Gázai övezet humanitárius helyzetének további romlását megakadályozó, a polgárokra vonatkozó politika része, amely különbséget tesz a terror és az abban nem részes lakosság között” – nyilatkozta a katonai illetékes.

A döntés része egy nagyobb intézkedéscsomagnak, amelyről ezen a hétvégén egyezett meg Izrael és az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász iszlamista szervezet a néhány napos feszültség lezárásaként.

A csomag további könnyítése az áruforgalmat bonyolító Kerem Salom, valamint a személyforgalmat szolgáló erezi határátkelő megnyitása, s jelentős árukészletek övezetbe juttatása. A ynet szerint egyelőre csak részlegesen működnek ezek az átkelőhelyek.

Egyiptomi közvetítéssel tovább folynak a tűzszüneti tárgyalások egy hosszabb távra szóló nyugalmas időszak megteremtése érdekében, de a határ mentén továbbra is feszült a helyzet. Rakétatámadások kiújulásától tartanak Izraelben, és a múlt héten odaszállított tankok garmadája állomásozik a határ mentén.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑