Cadmus fordítás Cadmus

Izrael nem csatlakozik az iráni atomalku tárgyalásokhoz

2022. 01. 10.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy Izrael nem vesz részt a bécsi tárgyalásokon Iránnal, és semmire sem kötelezi egy esetleges megállapodás – jelentette a Walla hírportál hétfőn.

Bennett az izraeli parlament, a kneszet külügyi és biztonságpolitikai bizottsága előtti első meghallgatásán jelentette ki, hogy Izraelt nem köti az Iránnal várhatóan megszülető nukleáris megállapodás.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy Irán az Izrael előtt álló legfontosabb kihívás. Bennett úgy fogalmazott, hogy Irán Izrael minden határa felé ellenségeket, szövetségeseit és “lerakatait” küldi, melyekkel Izrael éjjel-nappal megbirkózik, nem csak folyamatos védekezéssel, hanem támadásokkal is.

Kifejezetten aggasztanak minket a bécsi nukleáris tárgyalások. Izrael nem vesz részt a megállapodásokban, és Izraelt nem kötelezik az azokban foglaltak, Izrael tovább őrzi teljes cselekvési szabadságát mindenütt, mindig, korlátozások nélkül – hangsúlyozta Naftali Bennett.

A Maárív című újság honlapja szerint a bécsi tárgyalásokon Irán ballisztikusrakéta-fejlesztése, az urándúsítási folyamatok figyelemmel kísérése és a szankciók megszüntetése tartozik a vitatott kérdések közé.

Bécsben november óta folytatódnak a tárgyalások az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodás megmentésére Teherán és a még részes hatalmak (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország és Kína) között. A tárgyalások egyik célja az Egyesült Államok visszaléptetése a szerződésbe, amelyet Washington 2018-ban egyoldalúan felmondott, és ismét bevezette az atomalku keretében – a program drasztikus csökkentéséért cserében – korábban feloldott szankciókat.

MTI, Portfolio.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑