Cadmus fordítás Cadmus

Izrael szerint a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság antiszemita

Izraelben elítélték, a palesztinok üdvözölték a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatát

 Izraelben elítélték és antiszemita indíttatásúnak bélyegezték, a palesztinok viszont üdvözölték a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság által indított vizsgálatot a palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények ügyében – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Az izraeli vezetők, a politikai pártok jelentős része, valamint a ciszjordániai telepesek képviselői közleményekben ítélték el a vizsgálat indításáról szóló hágai döntést.

“Ma este megtámadták Izraelt” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök. “Az elfogult hágai bíróság olyan döntést hozott, mely az antiszemitizmus és a képmutatás sűrítménye. A nácik zsidó nép elleni szörnyűségei megismétlődésének megakadályozására létrehozott törvényszék most a zsidó nép állama ellen fordul.

A Palesztin Hatóság üdvözölte a hágai döntést.

“A nyomozás a palesztinok azon törekvését szolgálja, hogy felderítsék, és igazságot szolgáltassanak az azt megérdemlő palesztin népnek” – hangsúlyozta a hatóság külügyminisztériumának közleménye.

A Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet, a Hamász is köszöntötte a nyomozás megindítását. “A mi ellenállásunk jogos, és célja népünk védelme” – mondta Hazem Kasszem, a Hamász szóvivője az esetleg a Hamász ellen is megkezdhető nyomozásra utalva.

A ynet elékeztetett arra, hogy a vizsgálat keretében valószínűleg nem csak az izraeli hadsereg esetleges háborús bűneit fogják kutatni, hanem a palesztin szervezetek által elkövetett bűncselekményeket is, például a rakétakilövéseket Izrael polgári települései ellen.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát.

Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket akkor is vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága az alapokmányát ratifikáló országokra terjed ki.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑