Izrael szigorítja a palesztin munkavállalók belépését az országba

Kedden további szigorítások léptek életbe a palesztin munkavállalók Izraelbe való belépésével kapcsolatban, az ország vezetése számos intézkedést hozott a koronavírus megfékezése érdekében.

Naftali Bennett védelmi miniszter rendelete alapján csak a „legszükségesebb” iparágakban dolgozók léphetnek be az országba, ilyenek az egészségügyben, mezőgazdaságban és építkezéseken dolgozók, más munkavállalók belépése egyéni elbírálás alá esik – írja a The Times of Israel.

A rendelkezés arra is kitér, hogy a Ciszjordániából eddig ingázó palesztin dolgozók mostantól kénytelenek Izraelben tölteni az éjszakát, az oda-vissza utazást egy-két hónapra szigorítják.

Izrael szinte teljesen lezárta határait, az országba belépők 14 napos karanténba kell vonuljanak. Ez a döntés eddig nem érintette azonban a ciszjordániai palesztinokat, akik Jordániából beutazva mindössze a palesztin egészségügyi szervek által elrendelt szabályokat kellett betartsák. Ezt a jogi kiskaput maga a Palesztin Hatóság zárta be azzal, hogy hétfőtől Izraelhez hasonlóan kéthetes karanténra kötelezi a területre beutazókat.

A palesztin egészségügyi szervek jelentése szerint a ciszjordániai palesztin területeken mind ez idáig 39 koronavírusos esetet regisztráltak, Gázában még egyet se.

Mahmúd Abbász, a 85 éves palesztin vezető e héttől nem fogad vendégeket, vele csak a legközelebbi tanácsadói találkozhatnak.

A vírus terjedését megelőzendő, a palesztinok is számos intézkedést foganatosítottak, így bezárták az iskolákat, a turista célpontok nem látogathatók és számos kereskedelmi egység is felfüggesztette működését.

A vírus mind az izraeli, mind a palesztin gazdaságra komoly csapást mér, a palesztin gazdasági helyzet már a vírus okozta válságot megelőzően is az összeomlás szélén állt.

Mose Kahlon izraeli és Shuki Bishara palesztin pénzügyminiszter hétfőn találkoztak, ahol a palesztin vezető követelte, hogy Izrael oldja fel azokat a visszatartott adótartalékokat, melyet a zsidó állam azért fagyasztott be, mert a Palesztin Hatóság abból az izraeli börtönökbe bezárt illetve az izraeli katonák által lelőtt palesztin felkelők családjaiknak fizet támogatást.

Palesztin Hatóság közlése szerint Kuvait 5,5 millió, Katar pedig 10 millió dollár értékű orvosi eszközzel támogatja a palesztinok koronavírus terjedése elleni küzdelmét.

Neokohn.hu nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑