Cadmus fordítás Cadmus

Izrael továbbra is fellép Irán ellen Szíriában

2018. 08. 30.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán este – reagálva Szíria és Irán múlt héti katonai együttműködési megállapodására – úgy fogalmazott, országa továbbra is tenni fog azért, hogy megakadályozza Irán katonai jelenlétének megszilárdulását a szomszédos országban.

Az izraeli hadsereg továbbra is határozott intézkedéseket fog hozni Irán arra irányuló kísérletei ellen, hogy katonai erőket és fejlett fegyverrendszereket állomásoztasson Szíriában – mondta az izraeli miniszterelnök a Negev-sivatagban található nukleáris kutatóközpontban tett látogatása során. „Semmiféle megállapodás Szíria és Irán között nem fog minket ebben megállítani, sem semmiféle fenyegetés” – tette hozzá.

Egyes izraeli tisztségviselők már kedden bírálták az említett egyezményt. Gilárd Erdán izraeli belbiztonsági miniszter kedden a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet televíziójának jelentette ki, hogy „Ami minket illet, semmiféle olyan ‘fondorlat’ nem elfogadható, amely az irániakat a térségben tartja”.

Az izraeli vezetés eddig már több ízben jelezte: nem fogja engedni sem Iránnak, sem síita szövetségeseinek, hogy megszilárdítsák jelenlétüket a háború utáni Szíriában.

Iráni hírügynökségek hétfőn számoltak be arról, hogy katonai együttműködési megállapodást írt alá az iráni és a szíriai védelmi miniszter Damaszkuszban.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten beszélt arról, hogy Iránnak ki kell vonnia erőit a háború dúlta Szíriából. Iráni tisztségviselők erre azt válaszolták, hogy az Assad-kormány meghívására vannak Szíriában, és nem szándékoznak kivonulni az országból.

MTI 

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑