Cadmus fordítás Cadmus

Izrael védelmi vezetői megtorpedóznák a magyar 4iG műhold-vásárlását

Az izraeli védelmi erők feltett szándéka, hogy megakadályozzák, hogy a magyar 4iG mgszerezze a kommunikációs szolgáltatásokat forgalmazó izraeli Space-Communication Ltd. (SpaceCom) műholdas cég többségi tulajdonrészétb – közölte a 24.hu.

Októberben jelentették be, hogy a 4iG Nyrt. és az Antenna Hungária Zrt. közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a SpaceCommal a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold-üzemeltető és -szolgáltató vállalat, amely Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait.

Vasárnap a Haaretz információi alapján több izraeli újság is megírta, hogy az izraeli honvédelmi tárca meglepve értesült a bejelentésről. A SapceCom ugyanis minisztériumok és biztonsági szervezetek számára is nyújt szolgáltatásokat, ezért a biztonsági szolgálatok tartanak a műholdak feletti irányítás külföldi cégre való átruházásától.

A tranzakció jóváhagyásának feltétele az izraeli biztonsági szolgálatok beleegyezése.

Magas szintű biztonsági források szerint a SpaceCom ügye egy „bizarr megállapodás, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és antidemokratikus elemek kezére bízza”. Különösen aggasztónak tartják, hogy az Amos műholdak tulajdonjogának átruházása aláásná az ország egyik legfontosabb stratégiai eszközét, és olyan helyzethez vezethet, amelyben izraeli állampolgárok, kormányminisztériumok és különböző biztonsági szervek titkosított anyagai kerülnének szélsőséges aktivistákhoz.

 

 

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑