Izrael: vegyes érzelmek a választás után

Várhatóan hosszas egyezkedés követi az izraeli választásokat. A rendkívül szoros eredmény miatt az itt élők véleménye megoszlik a kormányalakítás esélyeiről.

– Meglátjuk, hogyan sikerül koalíciót alakítaniuk így, de szerintem nem fog menni. Én személy szerint aggódom – mondta egy férfi.

Egy másik szavazó azt reméli, hogy egységkormány alakul a Likud meg a Kék és fehér párt részvételével, és ez stabilitást biztosít 4-5 évre az országban.

Az Izraelben élő arab lakosság is nagy figyelemmel kísérte a választásokat.

– A Kék és fehér párt jobb lehet, mert nem baloldali és nem is szélsőséges, Netanjahu szélsőségesebb, ő inkább az arabok ellen lenne – mondta egy árus.

A palesztinok örömmel fogadnák Benjamin Netanjahu bukását. Ő ugyanis a napokban kilátásba helyezte, hogy győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet.

– Nem kérdés, hogy a palesztinok elégedettek Netanjahu visszaesésével. Nem azért, mert aggódunk a választási eredmény miatt, hanem mert ez rehabilitálná a palesztinokat. És ezzel ejtenék az úgynevezett “Évszázad tervét”, amelyet az amerikai elnök is támogat – vélekedett egy férfi utalva Trump elnök béketervére.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑