Cadmus fordítás Cadmus

Izraelben 92 százalékban bizonyult hatékonynak a Pfizer és a BioNTech közös oltóanyaga

2021. 01. 29.

Izraelben 92 százalékban bizonyult hatékonynak a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cégek koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyaga a klinikai tesztek utáni első, ellenőrzött eredmények alapján – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál csütörtökön.

A Makkabi nevű egészségbiztosítási pénztár adatai szerint az általuk beoltott 163 000 izraeli közül csak 31-en fertőződtek meg koronavírussal a teljes védettség első 10 napjában. A teljes védelem elérését a második oltás után egy héttel ígéri a vakcina.

Az adatot az egészségbiztosító vezető statisztikai elemzője, Anat Ekka Zohar közölte a lappal csütörtökön. Azt is bejelentette, hogy az azonos statisztikai jellemzőkkel bíró, de be nem oltottakból álló kontrollcsoportban 6437 embernél azonosították ezen időszak alatt a koronavírus-fertőzést.

“Ez nagyon-nagyon jó hír” – mondta Ekka Zohar a The Times of Israelnek. “Ez a világ első olyan tanulmánya, amely ilyen nagy számban foglalkozik a teljesen beoltott páciensekkel”- hangsúlyozta.
A jóval csekélyebb számú emberrel lefolytatott klinikai vizsgálatokban a Pfizer 95 százalékos hatékonyságot ért el. Világszerte jelentős érdeklődés övezi, hogy a jelenleg súlyosan átfertőzöttnek tekintett Izraelben milyen arányban válnak vírushordozóvá a már beoltottak “valós körülmények” között, és ez mennyiben felel meg a gyártó előzetes ígéreteinek.

“Ez nagyon magas szám, jóval a kísérletek alapján várható szóráson belül található”- nyilatkozott az eredményekről Éjal Lesem professzor, a Síba kórház fertőző betegségeinek szakembere. “Az embereknek örülniük kell a jelentős sikernek, és nem az eredetileg jósolt 95 százalékhoz képest a 3 százalékos hiánnyal kell foglalkozniuk”- tette hozzá.

A Makkabi már a hét elején nyilvánosságra hozta első adatait, melyek jelezték, hogy kiválóan működik az oltás, de a hatékonyság pontos meghatározásához mindeddig hiányzott az ellenőrző összehasonlítás.
Az összehasonlítás érdekében a Makkabi összeállított pácienseinek az adataiból egy kontrollcsoportot hasonló életkorú és egészségi állapotú emberekből, akik a vizsgált időszak elejéig nem kapták el a koronavírus-fertőzést, és oltást sem kaptak.

Az oltás hatékonyságát tovább erősíti, hogy a mégis megfertőződött, vírushordozóvá vált beoltottak köréből senki sem került kórházba, csak fejfájásról és enyhe betegségérzetről panaszkodtak, és szinte teljesen lázmentesek voltak.
Izraelben az oltási kampány kezdete, december 20. óta 2 849 353-an – az ország lakosságának 30,91 százaléka – kapták meg az első, és 1 497 681-en a második dózis vakcinát.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑