Izraelben vasárnaptól kinyithatnak a zsinagógák

Izraelben vasárnaptól kinyithatnak a zsinagógák, legfeljebb tíz imádkozót beengedve egyszerre, de zárva kell maradnia minden olyan üzletnek, amely nem létszükségleti cikkeket árul. Erről döntött a koronavírus-járvány elleni védekezéssel foglalkozó kormánykabinet a Jediót Ahronót című újság hírportáljának pénteki jelentése szerint.

Napokig tartó vita után az imahelyek korlátozott megnyitásáról döntöttek, eszerint az épületben tízen, rajta kívül húszan imádkozhatnak.

Hivatalosan a szeptember közepi jóm kippúr ünnep óta nem szabadott belépni a zsinagógákba a járványügyi korlátozások keretében, de számos filmes, fényképes beszámoló szerint a tiltás ellenére az ultraortodox városokban sok nyitva maradt közülük.

Másfél hónapos zárlat után szintén kinyithatnak az egyszerre csak egy ügyféllel foglalkozó fodrászok, kozmetikusok, alternatív gyógyászok, és az autóvezetés-oktatás is újraindulhat.

A falusi turizmus keretében ismét kiadhatnak szobákat, feltéve hogy csak egy háztartásban élők veszik ki ezeket, és nincs a szálláson másokkal közös ebédlő vagy fürdőmedence.

Viszont hiába tüntettek csütörtökön Tel-Avivban ez ellen, legalább november 8-áig zárva maradnak a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek, és egy héttel később is csak abban az esetben húzhatják fel a redőnyt, ha országosan tovább csökken – tartósan napi 500 alá esik – az új fertőzéses esetek száma.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 313 590-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 11 254 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a hathetes zárlat eredményeképp hetek óta folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2 511-en haltak meg Izraelben, jelenleg 738 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, közülük 410-en súlyos állapotban vannak, és 190 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑