Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli demokrácia: Kizavarták a knesszetből a plakátokkal demonstráló palesztin képviselőkett (videó)

2018. 01. 23.

Kisebb dulakodás tört ki az izraeli parlamentben, mikor az arab törvényhozók „Jeruzsálem Palesztina fővárosa” – molinókat feltartva elhagyták helyüket, és berohantak a terem közepére az amerikai alelnök beszéde végén.

A politikusok a Knesszet legjelentősebb arab pártjához tartoztak, akik már az alelnök megérkezése előtt bojkottálták Mike Pence látogatását. Az izraeli kormányfő ezt szégyenletesnek nevezte, és kijelentette, hogy az amerikai alelnök szívesen látott vendég náluk.

Mike Pence beszédében többször is megerősítette Donald Trump amerikai elnök december elején tett kijelentését Jeruzsálem státuszáról. Szavai szerint Amerikai hetven év késéssel, de elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és meghatározta a nagykövetség odaköltöztetésének határidejét is, legkésőbb a jövő év végében. Bejelentését az izraeli képviselők felállva, tapssal ünnepelték.

A beszéd elején az arab képviselők előzetes ígéretükhöz híven táblák felemelésével és közbekiabálással tiltakoztak, mire a kneszet rendészei kivezették őket az ülésteremből. Azt a feliratot emelték magasba, hogy „Jeruzsálem Palesztina fővárosa”. Pence az incidens után méltatta az ország demokratikus berendezkedését – utalva a tiltakozás lehetőségére.

A hétfőn tiltakozó politikusokat a biztonsági személyzet azonnal eltávolította az épületből, a teremben levők pedig visszafogott tapssal és pfujolással próbálták elnyomni a palesztinok tiltakozását.

Orientalista.hu – Hirado.hu, Russia Today

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑