Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin tüntetőt Ciszjordániában

2021. 09. 25.

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin tüntetőt Ciszjordániában, Nablusz közelében pénteken – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Mohamed Habiszát a Nabluszhoz közeli Bita falunál kitört tüntetésekben érte az izraeli biztonsági erők halálos lövése. Pénteken több száz palesztin köveket dobált és gumiabroncsokat égetett tiltakozásul a közelben emelt illegális telepes falu, Eviatár miatt.

Habiszát súlyosan megsebesítette egy lövedék, majd Nabluszban, kórházba szállítása után belehalt sérülésébe.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet.

A ynet szerint mintegy 300 palesztin vett részt a pénteki demonstráción, ahol kövekkel dobálták a katonákat, akik tömegoszlató fegyverekkel próbálták felszámolni a tiltakozást.

Péntekenként már hónapok óta tüntetnek a palesztinok a Tapuach kereszteződés közelében, Ciszjordánia északi részén, Szamáriában, az illegális telepesfalu, Eviatár májusban történt újjáépítése ellen.

A megszálló cionista telepesek válaszként húzták fel ismét a lakóhelyeiket Eviatárban, miután Tapuach kereszteződésben megöltek egy izraeli telepest.

Június végén az izraeli kormány megállapodást kötött az Eviatárt újjáépítő telepesekkel. Ennek keretében az odaköltözött családok elhagyták a környéket, de házaik érintetlenek maradtak, és a területet átvette a hadsereg.

Eközben jelenleg is földmérő munkálatokat folytatnak, és ha a területet állami földdé nyilvánítják, akkor törvényes úton is eleinte vallási iskolát, jesivát, majd telepesfalut építhetnek ezen a helyen.

A palesztin tüntetők pénteken összeütközésbe kerültek az izraeli biztonságiakkal Ciszjordánia déli részén, a hebroni hegyektől délre található Szusziánál is.

Szuszia mellett a megszálló cionista telepesek egy szerintük illegális palesztin játszótér építése ellen tiltakoztak, és reggel izraeli biztonságiakkal az építkezéshez vonultak. Hamarosan megjelentek palesztinok is, és összecsapás alakult ki a két csoport között.

Izrael 1967-ben Jordániától elfoglalta és azóta megszállás alatt tartja Ciszjordániát. Ezen a területen számos telepesvárost és falvat építettek fel, melyek a nemzetközi törvények szerint törvénytelenek, mert megszállt területen az azt ellenőrző ország lakosai nem építkezhetnek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑