Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli megszállókkal végzetek Ciszjordániában

2023. 02. 26.

Két izraeli életét vesztette vasárnap kora délután egy palesztin támadásban Észak-Ciszjordániában, Huvara palesztin városnál – jelentette a katonai rádió vasárnap.

A Náblusztól délre található palesztin falunál ismeretlenek lövést adtak le egy elhaladó palesztin autóból közelről automata fegyverrel egy izraeli rendszámú autóban ülő két huszonéves utasra. Az izraeli hatóságok, illetve a Palesztin Nemzeti Hatóság közigazgatása alá tartozó járművek rendszámtáblája különbözik, színük is más.

A két eszméletlen, életveszélyesen sérült izraelit Petach Tikvára, a Beilinson kórházba szállították helikopterrel, ahol röviddel később belehaltak sebesülésükbe. A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál értesülése szerint mindketten a közeli Har Bracha nevű telepesfalu lakói voltak.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet arról számolt be, hogy az izraeli biztonságiak körülvették a környező településeket, és megpróbálják kézre keríteni a támadókat.

Huvara az egyetlen olyan ciszjordániai palesztin város, amelyen rendszeresen keresztül utaznak az izraeliek, hogy a 60-as úton elérjék Ciszjordánia északi részén található településeiket. Ezen a helyen már több lőttek rá izraeli autókra.

Izrael és a palesztinok vasárnap “sürgősségi csúcstalálkozót” tartanak a jordániai Akabában, hogy megakadályozzák a helyzet további romlását még a ramadán, a muszlim böjti hónap előtt. Idén március utolsó hetében kezdődik a ramadán, amikor a feszültség hagyományosan tovább fokozódik. A vasárnapi merénylet után a telepesek egyik vezetője az izraeli delegáció azonnali visszahívását követelte Akabából.

A megbeszélésen Jordánia, Egyiptom és az Egyesült Államok képviselői is részt vesznek. A katonai rádió beszámolója szerint a tárgyaláson a palesztinok azt kérték, hogy ne legyenek letartóztató razziák a palesztin hatóság területén található palesztin városokban.

A ynet szerint megvitatják a ciszjordániai feszültségek csillapítását célzó amerikai tervet is, miszerint Izrael nem hoz további egyoldalú intézkedéseket a ciszjordániai telepekről, a palesztin hatóság pedig cserébe nem lép fel Izrael ellen az ENSZ-ben, és a ciszjordániai nyugalomért dolgozik.

Izrael és a palesztinok között az elmúlt év során jelentősen nőtt a feszültség. Tavaly március óta számos halálos palesztin ttámdás történt, az izraeli hadsereg pedig szinte naponta rajtaütéseket hajt végre Ciszjordániában.

 Idén már több mint hatvan palesztint öltek meg, többségüket  összecsapásokban izraeli biztonságiakkal, de több, a harcokban nem részes palesztin civil is életét vesztette a razziák során.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑