2017. 02. 08.

Izraeli teleplegalizáció: sajnálkozik az ENSZ-főtitkár

Az izraeli telepekről elfogadott új törvény sérti a nemzetközi jogot – közölte kedden az ENSZ főtitkára. António Guterres „mély sajnálkozását” fejezte ki a mintegy négyezer, palesztin magánterületen lévő ciszjordániai telepesotthon felépítését visszamenőleg jogszerűnek nyilvánító törvény elfogadása miatt.

A törvény „sérti a nemzetközi jogot, és jelentős jogi következményei lesznek Izraelre nézve” – áll az António Guterres által kiadott közleményben. A világszervezet főtitkára hangsúlyozta: el kell kerülni azokat az intézkedéseket, amelyek meghiúsíthatják a kétállami megoldást, és tárgyalásos úton kell a problémákat megoldani.

Az új törvény – annak támogatói szerint – megvédi majd a telepeseket a birtokelperléstől az olyan törvénytelenül létrehozott ciszjordániai zsidó telepesfalvakban, mint a múlt héten kiürített Amóna. A keddre virradóra elfogadott jogszabály felhatalmazza az izraeli államot olyan palesztin magánterületek kártérítés fejében történő kisajátítására, amelyeken izraeliek engedély nélkül építkeztek a megszállva tartott Ciszjordániában.

A törvény 53 illegálisan épített telepesfalut „törvényesítene”, és legalább 800 hektárnyi palesztin terület kisajátítását tenné lehetővé – vélte a Békét Most nevű izraeli civil szervezet.

A nemzetközi közösség Londontól – Párizson, Berlinen, Ankarán és Ammánon át – egészen Kairóig, az Arab Liga székhelyéig elítélte a jogszabályt, nyíltan aggódva az elérhetetlen izraeli–palesztin békére mért újabb csapás miatt.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑