2019. 04. 08.

Izraeli választások: Netanjahu lehet a befutó

Izrael az ellenőrzése alá vonná a zsidó telepeket Ciszjordániában – ígérte Benjamin Netanjahu arra az esetre, ha a keddi választások után is ő marad a miniszterelnök. Sajtóhírek szerint Netanjahu azután vette fontolóra a terület annektálását, hogy márciusban Donald Trump elismerte az izraeli fennhatóságot a Golán-fennsík felett – hangzott el az M1 Híradójában.

A területet Izrael az 1967-es, hatnapos háborúban ugyan elfoglalta, de hivatalosan nem része Izraelnek. A Palesztin hatóság elítélte a terveket.

„Netanjahu. Jobboldal. Erő” – hirdeti egy plakát egy ciszjordániai zsidó telep háza falán. Mindenütt zászló lebeg, az utcákat pedig plakátok díszítik. Két nap múlva előre hozott általános választásokat tartanak Izraelben. A kampány a finisébe érkezett, és Benjamin Netenjahu miniszterelnök egyre merészebb ígéreteket fogalmaz meg.

„Ha azt kérdezi, hogy megtesszük-e a következő lépést, akkor a válaszom igen. Ha győzünk, ki fogom terjeszteni Izrael szuverenitását a ciszjordániai és a gázai zsidó telepekre” – tette világossá az izraeli kormányfő egy szombati interjúban.

Lavinát indított el a miniszterelnök bejelentése

Mindezt csupán néhány nappal az után mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. A területet a zsidó állam 1967-ben annektálta Szíriától, de ezt azóta sem ismerte el a nemzetközi közösség. Netanjahu legújabb bejelentése a palesztin autonóm területrészek beolvasztásáról lavinát indított el a Közel-Keleten.

„Nem lepődtünk meg, ezt vártuk. Netanjahu ezt már húsz éve mondogatja, talán nem nyilvánosan, de most bátorítást kapott Donald Trumptól. Amikor az amerikai elnök úgy döntött, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának és Izrael fennhatóságát a megszállt Golán-fennsík felett, akkor Netanjahu úgy érezhette: miért ne kérhetné ugyanezt Ciszjordániával kapcsolatban is?” – mondta a Riad Malki palesztin külügyminiszter.

Véget érhet a béke

Hanan Ashrawi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja pedig csak annyit mondott: ez nem csak a választásokról szól. Ezzel vége a béke bármilyen esélyének.

A Gázai övezetet irányító, az USA-ban és az Európai Unióban terrorszervezetnek minősített Hamász is megkongatta a vészharangot. „Figyelmeztetjük a cionista megszállókat, hogy ne kövessenek el semmilyen ostobaságot, mert ezekre a bűncselekményekre fegyveres ellenállás lesz a reakció” – mondta az övezet magas rangú Hamász tisztviselője.

Nem bírálták a kormányfő tervét

Az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon és Ciszjordániában hatszázezer zsidó telepes él. Többségük természetesen elégedett a miniszterelnök bejelentésével, de nem mindenki.

A keddi választásokon induló 40 párt közül csak egy ítélte el a miniszterelnök ígéretét. A Merec vezetője szerint azért veszélyes Izrael számára Ciszjordánia annektálása, mert az ott élő arabok esetleges izraeli szavazópolgárrá válásával veszélybe kerülne az ország zsidó többsége. A többi párt azonban nem bírálta a kormányfő tervét, elemzők szerint két nappal a voksolás előtt nem akartak szavazatokat veszíteni.

Szakértők úgy látják, Benjamin Netenjahu miniszterelnök jó úton halad az ötödik választási győzelméhez, azonban elképzelhető, hogy korrupciós ügyei megnehezítik majd a kormányzást. Két potenciális koalíciós partner is jelezte már, hogy nem hajlandó együttműködni egy olyan miniszterelnökkel, aki ellen eljárás folyik. Az is megtörténhet, hogy az ellenzéki Kék-Fehér pártszövetség több szavazatot kap a Netanjahu vezette Likudnál, így megbízást kaphat majd a kormányalakításra.

Hirado.hu, M1

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑