Cadmus fordítás Cadmus

Izraelnek kémkedő palesztinokat ítélt halálra a Hamász

Halálra ítélt két férfit a Gázai övezetet irányító Hamász szervezet katonai bírósága Izraellel történt  kollaboráció miatt – írta a Telex.hu.

A bíróság vasárnap esti bejelentése szerint a 43, illetve 30 éves két férfit fel fogják akasztani, mert  a megszálló ellenséges felekkel kommunikáltak, azaz Izraelnek adtak át olyan információkat, melyekre a cionista államnak egyes Hamász-tagok likvidálásához lett volna szüksége. A bíróság két másik férfit is elítélt, őket azonban csak kényszermunkára. Egyik ítélet indoklását sem hozták nyilvánosságra.

Az ítéletek végrehajtásának időpontját még nem tűzték ki, de érdemes megjegyezni, hogy a Gázai övezetet ellenőrző Hamász utoljára 2016-ban hajtott végre halálos ítéletet. Akkor három, gyilkosságért elítélt személyt végzett ki. A bíróságok azóta is hoztak halálos ítéleteket, de azokat nem hajtották végre.

A B’Tselem izraeli jogvédő szervezet szerint a Hamász 2007-es hatalomra kerülése óta összesen 130 embert (ebből 2021-ben összesen hetet) ítélt halálra, ebből 25 ítéletet végre is hajtott.

A palesztin emberi jogi központ (PCHR) elítélte a mostani bírósági ítéletet, ugyanakkor az Izraellel történő bárminemű együttműködést is.

Az ítéletről beszámoló Times of Israel azt is megjegyzi, hogy a Hamásszal rivalizáló, de Gázából teljesen kiszorult Palesztin Hatóság betlehemi bírósága ugyancsak vasárnap 15 év börtönre ítélt egy palesztin férfit, aki izraeli zsidóknak akarta eladni a földjét.

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑