Cadmus fordítás Cadmus

Jan Kubis szlovák diplomatát nevezték ki új líbiai különmegbízottnak

António Guterres ENSZ-főtitkár Jan Kubis szlovák diplomatát nevezte ki a világszervezet új líbiai különmegbízottjának – közölte hétfőn szóvivője, Stéphane Dujarric.

Kubis kinevezését az ENSZ Biztonsági Tanács pénteken hagyta jóvá.

A szlovák diplomata a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) végezte tanulmányait. 2006 és 2009 között Szlovákia külügyminisztere volt, 2012-től pedig az ENSZ afganisztáni, illetve később iraki misszióját vezette. 2019 januárjától az ENSZ libanoni különleges koordinátorának tisztségét látta el. Új hivatalát február elejétől fogja betölteni.

António Guterresnek az utóbbi hónapokban nagy gondot jelentett betölteni az ENSZ líbiai különmegbízottjának tisztségét. Eddigi favoritja a pozícióra Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti békefolyamatért felelős különleges koordinátora volt, aki röviddel tervezett kinevezése előtt váratlanul visszautasította ezt.

Az ENSZ berkeiben Mladenov Haszán Szalamé volt líbiai különmegbízott biztos utódjaként számított. Szalamé tavaly márciusban nyújtotta be lemondását a magas stresszre és egészségügyi állapotára hivatkozva. Azóta Stephanie Williams látja el a tisztséget ügyvivő jelleggel.

Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatását követően az észak-afrikai ország káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

A békefolyamat némi lendületet kapott annak nyomán, hogy a Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának résztvevői tavaly novemberben Tuniszban megállapodtak arról, hogy 2021. december 24-én parlamenti és elnökválasztást tartanak az országban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑