Cadmus fordítás Cadmus

Japán bejelentette igényét az oroszok ellenőrzése alatt álló Kuril-szigetekre

2022. 04. 24.

Japán és Oroszország 77 éve óta vitatkozik a Kuril-szigeteken, emiatt nem született meg a második világháborút lezáró békeegyezmény a két ország között – írta meg az Elemi.hu.

Japán most, az orosz-ukrán háború kellős közepén megerősítette igényét a szigetcsoport négy legdélebbi tagjára. A pénteken közzétett diplomáciai Kék Könyvében Japán 2003 óta először nevezte Oroszország által illegálisan elfoglalt területnek a szigeteket.

Az irat úgy fogalmaz, hogy: „olyan japán területekről van szó, amelyek felett Japán bír szuverenitással, de jelenleg illegálisan Oroszország ellenőrzése alatt állnak”.

A szigetek elsősorban a halakban gazdag tengeri területek és a rénium nevű ritka és drága ásványi anyag miatt értékesek. Egyik fél sem hajlandó lemondani a szigetekről.

Az ukrajnai háború tovább rontotta a két ország egyébként sem felhőtlen viszonyát. Moszkva március végén közölte, hogy nem folytatja a béketárgyalásokat Japánnal, miután a szigetország „nyíltan barátságtalan” álláspontot képvisel Oroszországgal szemben.

A háború miatt Japán szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, például megtiltották egyes műszaki berendezések és katonai célú eszközök exportját, áprilisban pedig leállították az orosz szén importját.

A japán kormány ezenkívül személyes szankciókat vetett ki az orosz vezetők, köztük Vlagyimir Putyin elnökre, valamint orosz üzletemberekre.

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑