Cadmus fordítás Cadmus

Japán hosszú távú segítséget nyújt Mauritiusnak a az olajszennyezés felszámolásához

2020. 09. 02.

 Japán hosszú távú segítséget nyújt Mauritiusnak egy japán tulajdonú teherhajó miatt júliusban keletkezett környezetszennyezés felszámolásához – közölte szerdán a tokiói kormány szóvivője.

Szuga Josihide kiemelte, hogy a segítség nemcsak az olajszennyezés további megállítására vagy eltávolítására terjed ki, de társadalmi és gazdasági területeken is érvényesül.

Hangoztatta, olyan támogatást ajánlanak, amely közép- és hosszú távon jelent majd együttműködést.

A panamai zászló alatt hajózó japán Wakashio teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, és a légifelvételek tanúsága szerint a belőle kifolyó, mintegy ezer tonna dízel- és fűtőolaj nagy területen szétterjedt.

A helyi kormány augusztus 7-én rendkívüli környezeti szükséghelyzetet hirdetett attól tartva, hogy a szennyezés kihat a tengeri állatvilág veszélyeztetett fajaira, madarakra, teknősökre. A part menti vizeken betiltották a halászatot.

A helyi kormány 34 millió dollár (több mint 10 milliárd forint) kártérítést kért Japántól azért, hogy ebből az összegből egyebek között támogassák a helyi halászközösséget az elszenvedett károk miatt. Mauritius azt is tervezi, hogy a kért összegből 100 halászbárkát építenek, helyreállítanak egy kutatóközpontot, továbbá kiképeznek 474 halászt és 60 hajóskapitányt, akik a távolabbi vizeken, a nyílt tengeren halásznának.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑