Cadmus fordítás Cadmus

Járványos gyermekbénulás ellen oltókat gyilkoltak meg Afganisztánban

Fegyveresek négy embert megöltek, négy másikat pedig megsebesítettek, akik a járványos gyermekbénulás elleni oltókampányban gyermekeket immunizáltak a kór ellen – közölte kedden az afgán egészségügyi minisztérium és a helyi rendőrség.

A támadásokat három különböző helyszínen 30-60 perc különbséggel hajtották végre Nangarhar tartományban – tudatta Oszmán Taheri, a tárca szóvivője. Farid Hán, a tartományi székhely, Dzsalálábád rendőrségének szóvivője pedig világossá tette, hogy nem véletlenszerű egybeesésről van szó, a támadásokat kitervelték, előkészítették és összehangoltan hajtották végre. A rendőrség a tálib felkelőket tette felelőssé.

Zábiullah Mudzsáhid, az iszlamista lázadók szóvivője mindazonáltal tagadta, hogy közük lenne a merényletekhez. “A táliboknak semmi közük az oltókampány résztvevői elleni támadáshoz” – szögezte le a szélsőségesek szóvivője.

A járványos gyermekbénulás a világon már egyedül csak Afganisztánban és Pakisztánban van jelen, s a kór kiirtását nagyban akadályozza, hogy ál- és rémhírek miatt az oltásokat beadó egészségügyiseket rendszeresen érik támadások.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑