Cadmus fordítás Cadmus

Jeladós szalakótát lőttek le Szaúd-Arábiában

2020. 05. 05.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szalakótavédelmi programjának Facebook-oldalára április végén érkezett egy videóüzenet, amelyen lelőtt szalakótákat, köztük egy jól leolvasható magyar gyűrűvel és jeladóval felszerelt példány tetemét pakolják ki egy papírdobozból – közölte az MME kedden az MTI-vel.

Az egyesület arab anyanyelvű önkéntese lefordította a felvétel szövegét, amelyből kiderül, hogy a vadász a Közel-Keleten gyakori pápaszemes bülbülnek gondolta a szalakótát (a két faj azonban gyakorlatilag összetéveszthetetlen), így tévedésből lőtte le – olvasható az egyesület közleményében.

A szalakóták hurokvonulók, az afrikai kontinens dél-délnyugati részén telelnek, de március-április visszafelé vezető útjuk során a kelet-afrikai útvonalat használják. Az Arab-félszigeten repülnek át az európai költőhelyeik felé, érintve Szaúd-Arábiát, Irakot, Szíriát és Libanont.

Kiderült az is, hogy az esetek kis részében értesülnek csak arról, ha elpusztul egy madár. Az egyesület Madárgyűrűzési Központjának adatbázisában azonban még így is több elpusztult, feltételezhetően lőtt vagy befogott szalakóta szerepel a térségből. A problémában leginkább Egyiptom, Szaúd-Arábia és Líbia érintett.

Folytatás…

Hirado.hu, kép forrása: rollerproject.eu

 

 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑