Cadmus fordítás Cadmus

Jelentősen csökkent az orosz légierő aktivitása Szíriában az ukrajnai háború kezdete óta

2022. 09. 30.

Jelentősen csökkent az orosz légierő aktivitása Szíriában az ukrajnai háború kezdete óta – közölte pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistaszervezet.

A nagy-britanniai székhelyű, de Szíriában jelentős informátorhálózattal rendelkező civil szervezet abból az alkalomból adott ki összefoglaló jelentést, hogy hét évvel ezelőtt kezdődött Oroszország katonai intervenciója Szíriában.

Adataik szerint 2021. szeptember 30-a óta az orosz légicsapások 241 halálos áldozatot követeltek, akiknek többsége az Iszlám Állam nevű terrorszervezet katonái közül került ki. A polgári áldozatok száma 28.

Az orosz légicsapásoknak a katonai beavatkozás első évében, 2015-ben volt legsúlyosabb a mérlege. Akkor 9364-en haltak meg, ebből 3804 volt a polgári áldozatok száma, köztük 906 gyermek és 561 nő.

A február 24-én kezdődött ukrajnai háború miatt az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent az orosz légierő aktivitása az országban – áll a jelentésben.

Oroszország Szíria szövetségesének számít évtizedek óta, de a két ország közötti kapcsolatok szorosabbá váltak a szíriai háború kezdetét követően azzal, hogy Moszkva a  Szíriai Arab Hadsereg oldalán avatkozott be.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑