Cadmus fordítás Cadmus

Jemen november végére üzemanyag nélkül maradhat

2017. 11. 11.

 

Jemenben várhatóan november végére elfogy az üzemanyag, egy hónapon belül pedig már oltóanyagok sem lesznek az országban, ha a szaúdi vezetésű katonai koalíció továbbra sem engedi be a segélyszállítmányokat Hodeida kikötővárosba és Szanaa repülőterére – figyelmeztetett pénteken az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jemeni különmegbízottja.

Meritxell Relano elmondta: az üzemanyagárak 60 százalékkal emelkedtek a hiány miatt. A jemeni kikötőket sújtó blokád miatt súlyos élelmiszerhiány is fenyeget, és fennáll a veszély, hogy felüti a fejét a diftéria a térségben – mondta Relano telefonon genfi újságíróknak nyilatkozva.

Szerdán Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának a vezetője kijelentette: az elmúlt évtizedek legtömegesebb éhínségéhez, emberek millióinak halálához vezethet az, ha a szaúdi vezetésű katonai koalíció továbbra is fenntartja Jemen blokádját.

A helyzet előzménye, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a minap ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi Háled király nemzetközi repülőtérre. A húszik a rakétacsapást válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció jemeni bombázásaira és blokádjára. A katonai koalíció válaszul több légicsapást mért a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára, és megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját.

A zárlat előtt az ENSZ világélelmezési programja révén havonta hétmillió jemenit láttak el élelemmel.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑