2020. 04. 05.

Jemenben 1600 rabot szabadon engedtek a húszik

Jemenben 1600 rabot szabadon engedtek a síita húszik az utóbbi két napban, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus esetleges szétterjedését a polgárháború tépázta ország túlzsúfolt börtöneiben.

Nabíl al-Aszáni, a húszik „igazságügyi hatóságának” főügyésze szombaton közölte, hogy a lépés részét képezi a húszik által ellenőrzött területeken foganatosított óvintézkedéseknek.
Korábban a jemeni kormányerők is több száz foglyukat engedték szabadon szintén hasonló megfontolásokból.

Noha a térségben Jemen az egyetlen ország, ahol hivatalosan egyelőre nincs fertőzöttje a koronavírusnak, szakértők aggódnak, hogy az ország miként birkózna meg egy járvánnyal. Eddig sem a kormány, sem a húszik felügyelete alatt álló területekről nem érkezett hír fertőzöttekről.
Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a megbuktatott Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció 2015 óta támogatja Hádit. Az ENSZ szerint a konfliktus az Arab-félsziget amúgy is legszegényebb országát a világ legsúlyosabb humanitárius válságába taszította.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑