Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben 900 fogoly cseréjéről állapodtak meg

2023. 03. 20.

Újabb fogolycserében állapodtak meg hétfőn a jemeni polgárháborúban szemben álló kormányerők és húszi lázadók, a kormánydelegáció vezetője a sajtónak azt mondta, körülbelül 880 foglyot érint a döntés.

A húszi küldöttség vezetője, Mohammed Abdesz-Szalám Twitteren azt közölte, összesen 181 foglyot engednek el, köztük 15 szaúdi és három szudáni állampolgárt a kormány börtöneiben őrizetben lévő 706 húsziért cserébe.

A fogolycserét a megállapodás szerint három héten belül lebonyolítják, a szerda este kezdődő ramadán böjti hónap után pedig várhatóan újabb cseréről egyeztetnek.

A küldöttségek szombaton, az ENSZ égisze alatt ültek újra tárgyalóasztalhoz a svájci fővárosban, hogy egyeztessenek a fogolycseréről.

Hans Grundberg, a világszervezet jemeni különmegbízottja emlékeztette a feleket, hogy még mindig “jemeni családok ezrei várják, hogy viszontláthassák szeretteiket” és hozzátette, hogy “komoly, minden szinten zajló diplomáciai erőfeszítések zajlanak a konfliktus lezárása érdekében”.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, de nemzetközileg is elismert jemeni elnökhöz hű erők között.

A fogolycseréről szóló megállapodás tíz nappal azt követően született meg, hogy Irán és Szaúd-Arábia bejelentette, helyreállítja diplomáciai kapcsolatait.

A háborús felek 2018 decemberében a Svédországban – szintén ENSZ-közvetítéssel – zajló béketárgyalásokon állapodtak meg 15 ezer fogoly cseréjéről, de ennek a végrehajtása eddig igencsak vontatottan haladt, mind ez idáig csupán 4000 foglyot cseréltek ki.

Idén áprilisban a felek tűzszünetben állapodtak meg, mely – kétszeri meghosszabbítás után – októberben járt le. Bár október óta a harcok nem érték el korábbi intenzitásukat, még mindig összecsapásokat jelentenek, elsősorban olajterminálok és kikötők környékéről.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑