Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben a szemben álló felek csütörtökön véglegesítik a fogolycsere-egyezményt

A jemeni kormány és a vele szemben álló húszi lázadók képviselői tárgyalóasztalhoz ülnek csütörtökön Genfben, hogy véglegesítsék az ENSZ közvetítésével létrejött fogolycsere-megállapodást, amelynek első ütemében mintegy 1400 rab térhet majd haza – jelentette a sajtó szerdán.

Az Irán által támogatott húszik és a szaúdi támogatású jemeni kormány még 2018-ban Svédországban egyezett meg fogolycserében, amelynek keretében a tervek szerint körülbelül 15 ezer rabot cserélnek ki egymás között.

“A csütörtöki találkozó lehetővé teszi az első, 1420 emberből álló csoport szabadon bocsátását” – mondta egy jemeni kormánytisztviselő az AFP-nek.

A francia hírügynökség értesülései szerint a húszik 900, a kormányerők pedig 520 embert engednek majd el.
Kisebb volumenű fogolycserékre az eddigiekben is volt példa, azonban a polgárháború kitörése óta ez az első jelentősebb ilyen lépés.

Bennfentes források arról számoltak be, hogy Abed-Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök bátyja, illetve politikusok, újságírók, valamint tizenkilenc szaúdi állampolgár is lehet a szabadon engedésre várók között.

A Jemenben 2014 óta dúló polgárháború ENSZ-adatok szerint emberek, köztük civilek tízezreinek halálát okozta eddig, és a konfliktusba 2015-ben Szaúd-Arábia a szövetségeseivel együtt katonailag is beavatkozott.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑