Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben drasztikusan romlik a humanitárius helyzet

2020. 10. 28.

A humanitárius helyzet drasztikusan romlik Jemenben, ahol gyermekek ezrei szenvednek éhségtől az országban zajló polgárháború miatt – közölte kedden az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

Körülbelül 100 ezer, öt év alatti gyereket veszélyeztet az éhhalál, bizonyos régiókban pedig átlagosan minden öt gyerekből egy alultáplált – tudatta a WFP egy közleményben. “A fokozódó konfliktus és a gazdasági hanyatlás, valamint a Covid-19-világjárvány elsöprő hatása a szakadék szélére taszította a már eleve kimerült lakosságot” – áll a jelentésben.

A WFP szerint a lakosság csaknem 80 százaléka – 24 millió ember – szorul segítségnyújtásra valamilyen formában.

Az ENSZ egyik illetékese szerint emberek millióinak élelmiszer-ellátása rendkívül bizonytalan Jemenben. Körülbelül 500 millió dollárra (több mint 154 milliárd forintra) lenne szükség a következő fél évben a növekvő élelmiszerárak miatt. A WFP szerint a jemeni humanitárius szükségletek finanszírozására a 2020-as évben szükséges 3,2 milliárd dollárnak (több mint 988 milliárd forint) mindössze a fele gyűlt össze eddig.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a humanitárius katasztrófához hozzájárultak az országban pusztító járványok is, köztük a kanyaróé.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑