Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben jelentősen nőtt a súlyosan alultáplált gyerekek száma

2021. 02. 24.

Jelentősen megnőtt a súlyosan alultáplált gyerekek száma az utóbbi hónapokban a hat éve polgárháború dúlta Jemen egyes térségeiben – közölte kedden az Orvosok Határok Nélkül (MSF).

A nemzetközi segélyszervezet szerint ez főleg a csecsemőkre és a kisgyerekekre nézve jelenthet különböző egészségügyi kockázatokat, de akár halálos kimenetelű is lehet.

Az északnyugati Haddzsa kormányzóság területén található Absz városának korházában az utóbbi fél év során 40 százalékkal emelkedett az alultáplált páciensek száma.

Muriel Boursier, az MSF jemeni tevékenységének vezetője arról számolt be, hogy a jemeni polgári lakosságot rendkívüli mértékben sújtja a polgárháború, amelynek következtében sokan nem találnak munkát és így eltartani sem tudják magukat. A közalkalmazottak egyrésze, köztük az egészségügyi dolgozók évek óta nem kaptak fizetést. “Mindeközben az árak folyamatosan emelkednek, humanitárius segélyek nélkül számos családnak egyáltalán nem jutna étel az asztalra” – tette hozzá Boursier.

Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a mintegy 28 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítésében. Boursier szerint a humanitárius támogatás azonban nem folyamatos, ráadásul elégtelen és alulfinanszírozott. Mint mondta, tartós és folyamatosan működő élelmezési programokra és ívóvízellátásra van szükség a menekülttáborokban és a vidéki településeken.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl háború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Utóbbiakat 2015 óta támogatja a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét.

Az ENSZ tavaly csak mintegy 1,6 milliárd eurót tudott az ország segélyezésére összegyűjteni, bár ennek a duplájára lenne szükség.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑