Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben saját pozícióikat bombázták a szaúdiak

2021. 12. 14.

 

Amikor egy regionális proxiháborúvá váló polgárháború lassan egy évtizede tart, nehéz hibák nélkül lemenedzselni a hadakozást .

A jemeni polgárháború az elmúlt évtized egyik legnagyobb pusztítását hozó konfliktusa lett, brutális humanitárius válságot előidézve. A helyzet komplikáltságát pedig fokozza, hogy gyakorlatilag egy proxiháború folyik Szaúd-Arábia és Irán között – közölte a Liner.hu.

A háborút kirobbantó huszi lázadókat ugyanis Irán támogatja fegyverrel, kiképzéssel és hírszerzéssel, a kormányerők mellé pedig Szaúd-Arábia szállt az Egyesült Arab Emírségekkel együtt. Ráadásul a harcok folyamatosak, nem bírnak egyelőre egymással a felek.

Szaúd-Arábia viszont komoly bakit követett el a minap, a jemeni sajtóra hivatkozva a Mehr hírügynökség ugyanis arról számolt be, hogy sikerült a saját állásaikat lebombázniuk Marib tartományban, és még több szövetséges harcosuk is életét vesztette.

A jelentések szerint ráadásul nem is ez az első alkalom, hogy véletlenül saját állásaikat támadják meg a szaúdiak, ami egy ilyen háborúban rendkívül komoly hibának minősül. A szaúdi koalíció még nem adott ki közleményt az eset kapcsán.

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑