Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben sok halottja van a harcoknak Máribnál

Katonai források pénteki közlése szerint legalább kilencvenhatan vesztették életüket az elmúlt két nap alatt a jemeni kormányerők és a húszi síita felkelők közötti harcokban a stratégiai fontosságú észak-jemeni Máribnál, amely a kormány utolsó fellegvára.

A kormányerők forrása az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a szerdán kirobbant harcokban a kormányerők 36 tagja és 60 húszi felkelő vesztette életét.

A húszik folytatják támadásaikat a hadsereg állásai ellen – mondták a források, amelyek szerint az őket támogató, szaúdi vezetésű koalíció repülőgépei folyamatosan csapásokat mérnek a lázadókra.

Egy meg nem nevezett jemeni katonai tisztségviselő szerint a húszik lassan haladnak Márib felé, és már komolyan fenyegetik a várost.

Márib eleste súlyos veszteség lenne a nemzetközileg elismert jemeni kormány és az őt támogató Szaúd-Arábia számára. A húszik egy rövid szünettel február óta próbálják elfoglalni Márib olajban gazdag térségét.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja csütörtökön felszólította a feleket, hogy fogadják el béketervezetét, amely a nemzetközi közösség támogatását is élvezi. A húszik az offenzívát a számos tűzszüneti felhívás ellenére sem állították le.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑