Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben ssaknem nyolcvanan haltak meg a legutóbbi összecsapásokban

Csaknem nyolcvan lázadó és katona vesztette életét Jemenben a legutóbbi összecsapásokban Marib tartományban – közölték szerdán jemeni katonai források.

A hadsereg tájékoztatása szerint hatvan húszi lázadóval végeztek, többségükkel az utóbbi 24 órában végrehajtott légi csapásokban, illetve az utóbbi két nap harcaiban meghalt tizennyolc katona is, és többen megsebesültek.

A térségben az utóbbi napokban hevesebbé váltak az összetűzések az Irán támogatását élvező húszi fegyveresek és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció támogat.

Elsősorban az észak-jemeni Marib tartomány északi és nyugati részén folynak a harcok. A koalíció erői az eddigieknél több légi csapást hajtottak végre, a lázadók beszámolói szerint az utóbbi időben legalább harmincat.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború. A lázadóknak sikerült az ország északi térségének nagy részét elfoglalni a kormányerőktől. A hadsereg északon már csak Marib tartományban tudja tartani magát. Februárban a lázadók offenzívát indítottak az olajban gazdag tartomány megszerzésére.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá, és több mint 233 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a 30 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑