Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben több katona vesztette életét az újabb harcokban

2023. 03. 22.

Legalább íz katona vesztette életét a jemeni polgárháborúban szemben álló kormányerők és húszi lázadók közötti harcokban, a 2014 óta tartó fegyveres konfliktus lezárására irányuló diplomáciai erőfeszítések ellenére – jelentették katonai források szerdán.

Az összetűzések a hatalom utolsó fellegvárának számító, kőolajban gazdag északi Marib tartományban zajlottak, amely korábban szórványos harcok helyszíne volt, még a 2022 áprilisában hatályba lépett fegyverszünet idején is.
Az Irán által támogatott húszi lázadók egy hegyvidéki területet támadtak, és tovább erősítik térségbeli jelenlétüket – közölte két katonai forrás az AFP francia hírügynökséggel.

“A húszik támadást indítottak a Harib térségét övező, Maribtól délre fekvő hegyekben, és előre nyomultak ezen a frontvonalon, emiatt több tucat családnak menekülnie kellett – magyarázta az egyik névtelenül nyilatkozó forrás.
“Legalább tíz kormánykatona, valamint ismeretlen számú harcos életét vesztette” a szembenálló erők oldalán is – tette hozzá a forrás, amelyet egy másik katonatiszt is megerősített.

A harcokra egy hónappal azt követően került sor, hogy legalább négy kormánykatona halt meg ugyanebben a térségben, illetve azután, hogy Szaúd-Arábia és Irán, amelyek a jemeni polgárháborúban szembenálló feleket támogatják, bejelentették diplomáciai kapcsolataik felújítását, amely reménysugarat jelenthet a jemeniek számára a tízéves fegyveres konfliktus lezárására.

Emellett az ENSZ hétfőn azt is bejelentette, hogy Svájcban megállapodás született a kormány és a húszi lázadók között több mint 880 fogoly cseréjéről, és a világszervezet mindkét felet a tárgyalások folytatására hívta fel.
A fogolycsere jó hír a több száz érintett jemeni család számára, de “még rengeteg a tennivaló” a jemeni konfliktus lezárása érdekében – figyelmeztetett Hans Grundberg, az ENSZ jemeni különmegbízottja. A svéd diplomata ugyanakkor hozzátette, hogy a jelenlegi térségbeli fejlemények és a “különböző szintű diplomáciai erőfeszítések” segíthetik a fegyverszünet irányába való elmozdulást.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, de nemzetközileg is elismert korábbi jemeni elnökhöz hű kormányerők között.

A háborús felek az ENSZ-közvetítéssel 2018 decemberében Svédországban tető alá hozott béketárgyalásokon állapodtak meg 15 ezer fogoly cseréjéről, de a végrehajtás eddig vontatottan haladt: eddig csupán 4000 foglyot cseréltek ki.

2022 áprilisában a felek tűzszünetben állapodtak meg, amely kétszeri hosszabbítás után októberben járt le. Bár azóta a harcok nem érték el korábbi intenzitásukat, még mindig összecsapások zajlanak, elsősorban a jemeni kőolaj-finomítók és a tengerparti kikötők környékén.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑