Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben több mint 16 millió embert sújt a bizonytalan élelmiszer-ellátás

2021. 03. 02.

Több mint 16 millió embert sújt az élelmiszer-ellátás bizonytalansága Jemenben, és a helyzet súlyosbodik, mert az ENSZ-nek nem sikerült elegendő támogatást szereznie jemeni segélyezési műveleteihez – közölte kedden az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP).

Jemenben jelenleg 50 ezer embert sújt éhínség, öt millióan “egy lépésre” vannak ettől, további 11 millió embernek pedig súlyos problémákat okoz, hogy élelemhez jusson.

Az ENSZ által szervezett hétfői adományozó konferencia Jemen számára kiábrándító eredményekkel zárult. Az adományozó országok 1,7 milliárd dollárt ígértek a jemeni humanitárius segélyezési műveletek támogatására, ami egymilliárd kevesebb a 2019-ben összegyűlt összeghez képest. António Guterres ENSZ-főtitkár egy közleményben sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt két évhez képest kisebb összeg gyűlt össze, ami “halálos ítéletet” jelenthet számos jemeni számára.

Az év eleje óta legalább 13, üzemanyagot szállító hajó vár kikötésre a jemeni partoknál. Az üzemanyaghiány miatt a lakosság nem tud eljutni az egészségügyi központokba, kórházakba vagy piacokra, az emberek pedig akár három napig is sorban állhatnak azért, hogy üzemanyagot csapoljanak le a járművekből, mivel a másik opció a feketepiac, ahol az árak átlagosan mintegy 180 százalékkal nagyobbak.

A WFP figyelmeztetett: az üzemanyag árának növekedése következtében jelentősen megnőhet az élelmiszer ára.
A helyzet veszélybe sodorja az ivóvíz és a villamos energia ellátását biztosító infrastruktúrák működését.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑