2018. 12. 05.

Jemeni béketárgyalások Svédországban

Stockholmban tartják az ENSZ égisze alatt megrendezett jemeni béketárgyalásokat. A résztvevők többsége kedd este megérkezett a helyszínre. A húszik delegációja a lázadók által ellenőrzött fővárosból, Sanaából utazott Svédországba.

Az Euronews reggeli műsora egy humanitárius szervezet vezetőjével beszélgetett:

– Azt reméljük, hogy több bizalomépítő intézkedést is látni fogunk: legalább megnyitják a sanaa-i nemzetközi repülőteret, ami nagyon fontos lenne, tűzszünet lépne életbe, és megnyitnák a humanitárius folyosókat Taiz-ban – mondta Mina Luqman, a Food4humanity Foundation vezetője.

Az ENSZ szerint Jemen nemzetközileg elismert kormánya és a lázadók megegyeztek abban, hogy mindkét fél megjelenik a béketárgyaláson, de a húszik kikötötték, hogy csak abban az esetben, ha biztonságukat garantálják.

A 2014 óta tartó polgárháború a lakosság csaknem 80 százalékát – mintegy 24 millió embert- érintett valamilyen hátrányos formában. Jemen lakosságának nagy része humanitárius segítségre szorul.

A szakemberek szerint, ha a mostani béketárgyalások sikerre vezetnének, és véget érnének a harcok, akkor is csak 2019 második felétől várható javulás az emberek életkörülményeiben.

Euronews

, , ,
Back to Top ↑