2018. 12. 06.

Jemeni konfliktus: Ma kezdődnek a béketárgyalások

Ma kezdődnek a jemeni  húszik és a szaúdiakhoz hű  kormány közötti béketárgyalások Svédországban. A tárgyalásokat az ENSZ szervezi.

A húszik küldöttsége kedden érkezett meg Stockholmba Martin Griffiths-szel, az ENSZ jemeni különmegbízottjának kíséretében. A nemzetközi kormány képviselői szerdán indultak útnak Stockholmba.

Nem ez az első kísérlet a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz ültetésére. Szeptemberben már volt egy próbálkozás a béketárgyalásokra az ENSZ égisze alatt Genfben, de kudarcba fulladtak a húszik távolmaradása miatt. A húszik ugyanis a megbeszélésekhez azt a feltételt szabták, hogy súlyos sebesültjeiket Ománban szállíthassák gyógykezelésre.

A megbuktatott jemeni kormányt támogató szaúdi vezetésű katonai koalíció végül hétfőn beleegyezett a sebesültek Ománban szállításába, ami még aznap meg is történt, teljesítve a húszik feltételét a svédországi béketárgyalásokon való részvételhez.

Az ellenséges felek emellett más bizalomépítő lépéseket is tettek. Kedden fogolycserében állapodtak meg, amely 1,5-2 ezer Al-Hadi ex-elnökhöz hű katonát és tisztségviselőt, illetve 1-1,5 ezer húszit érint.

A fogolycserét a svédországi béketárgyalások végeztével hajtják végre, és közös bizottság fogja felügyelni. A húszik elengedik többek között Mohammed Szubadi volt védelmi minisztert és Nasszer Manszúr Hádit, az ádeni biztonsági szolgálat volt illetékesét, aki az államfő fivére.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint azonban kevés előrelépésre lehet számítani a mostani tárgyalásokon a konfliktus rendezését illetően. Ezért a megbeszélések vélhetően azt célozzák majd, hogy csillapodjanak a harcok, enyhítsék a katasztrofális humanitárius helyzetet Jemenben, és megindítsák a konfliktus politikai rendezésének a folyamatát. Mind az iráni támogatású húszi felkelők, mind a szaúdi vezetésű arab koalíció által támogatott kormány azt állítja, hogy békét akarnak.

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl háború a síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

A kormányerőket támogató arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszik elfoglalták az ország északnyugati részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, s elűzték a nemzetközileg elismert kormányt.

A háborúban több mint tízezer ember halt meg, az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett, az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segélyekre. A jemeni kormányerők a közelmúltban fokozták támadásaikat a lázadók uralta Hodeida városa ellen, amelynek kikötőjén keresztül jutott el Jemenbe korábban a húszi erők ellátmánya, és jut el a humanitárius segélyszállítmányok 70 százaléka.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑