Cadmus fordítás Cadmus

Jemeni repülőteret bombázott a szaúdi légierő

2021. 12. 21.

A szaúdi vezetésű koalíció hétfőn légi csapásokat mért a lázadó húszi kormány által ellenőrzött jemeni főváros, Szanaa nemzetközi repülőterére azt követően, hogy azonnali menekülésre szólította fel az ott tartózkodó civileket – jelentette a szaúdi állami média.

A koalíció közölte, hogy a repülőtéren található “törvényes katonai célpontokat” támadta. A művelet válasz arra, hogy korábban a légikikötő létesítményeit felhasználták a határokon átnyúló támadásokhoz – közölte a Portfolio.hu.

A csapások hat helyszínt értek – mondta Turki al-Malki dandártábornok, a koalíció szóvivője -, köztük olyan helyeket, amelyeket pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott támadások indítására, drónok személyzetének kiképzésére, kiképzők és kiképzendő emberek elhelyezésére, valamint drónok tárolására használtak.

“Ezeknek a célpontoknak a megsemmisítése semmilyen hatással nem lesz a repülőtér működési kapacitására, és nem befolyásolja a légtér irányítását, a légi forgalmat és a földi kiszolgálási műveleteket” – fogalmazott a szóvivő a közleményben.

A hét éve tartó konfliktus során az Iránnal szövetséges húszi mozgalom erői drónokat küldtek és rakétákat lőttek szaúdi célpontokra, amit a szaúdi vezetésű koalíció légi csapásokkal torolt meg Jemenen belül.

Vasárnap a koalíció közölte, hogy megsemmisített egy repülőtérről indított, civilek ellen irányuló drónt a jemeni határ közelében fekvő szaúd-arábiai Dzsízán repülőterén.

A koalíció arról is beszámolt, hogy katonai műveletet hajtott végre Szanaában a drónok és más fegyverek műhelyeinek, raktárainak megsemmisítésére, és felszólította a civileket, hogy kerüljék el a területet.

A koalíció 2015-ben avatkozott be Jemenben, miután a húszik kiszorították a nemzetközileg elismert kormányt Szanaából.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑