Cadmus fordítás Cadmus

 Jereván nem segít Moszkvának kijátszani a szankciókat

2023. 05. 16.

Örményország szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, de nem segít neki kijátszani az ukrajnai háború miatt kiszabott nyugati szankciókat – jelentette ki Nikol Pasinján örmény miniszterelnök hétfőn a Respekt című cseh lapnak nyilatkozva.

“Ott, ahol van erre lehetőség, készséggel állunk elébe az orosz keresletnek. A szankciók viszont határt szabnak az együttműködésnek. Nagyon világosan megmondtuk Oroszországnak: nem kívánunk ártani nektek, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy szankciók hatálya alá kerüljünk. Itt nincs semmiféle titok” – húzta alá Pasinján, akit az Armenpress örmény hírügynökség idézett.

Az örmény miniszterelnök beszélt arról is, hogy az Ukrajna elleni orosz háború következtében a korábbi teherszállítmányozási logisztikai láncolatok megszakadtak, illetve nem működnek többé, így számos termék, amely korábban közvetlenül érkezett Oroszországba, mára Örményországon, Kazahsztánon, illetve más közvetítő országokon keresztül érkezik oda.

“Például a szankciók hatálya alá nem tartozó italok nem jelentenek problémát. Egészen 2022 februárjáig Lengyelországon és Fehéroroszországon keresztül érkeztek Oroszországba, most pedig Örményország érintésével.

Nemcsak az útvonalak megváltozásáról van szó, hanem arról is, hogy az európai szállítmányozók többsége megtagadja a közvetlen együttműködést az orosz piaccal. Az orosz szállítmányozók pedig nem tudnak Lengyelországba szállítani. Ennélfogva teljesen új logisztikai útvonalakat hoztak létre a többi között Örményország területén keresztül” – emelte ki Pasinján.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑