Cadmus fordítás Cadmus

Jeruzsálem: újabb restaurálási munkálatok a Szent Sír-bazilikában

2019. 12. 26.

A helyreállítási munkálatoknak ez a második szakasza a bazilika padlózatára, a Szent Sír Ediculájának biztonságossá tételére és további régészeti kutatásokra vonatkozik. A 2016-ban végzett restaurálásokat követően a tervek kivitelezésében szorosan együttműködnek a Szent Sír őrzésével és a szent helyen belüli status quo fenntartásával megbízott görög ortodox, katolikus és örmény apostoli egyházak képviselői.

December 10-én, a jeruzsálemi Szent Üdvözítő ferences kolostorban bemutatták a restaurálási munkálatok terveit, amelyek a következő területeket érintik: a bazilika padlózatának tisztítása, állagának megőrzése; a Szent Edicula, vagyis a Jézus sírhelyeként tisztelt sziklaüreg maradványait őrző építmény stabilitásának felmérése és biztonságossá tétele; műszaki, azaz vízellátási, elektromos, mechanikus és tűzvédelmi struktúrák felállítása; valamint régészeti kutatások.

A Szentföldi Ferences Kusztódia tájékoztatása szerint a restaurálási munkálatok második szakaszáról van szó, amelyet most ismertettek a görög ortodox, katolikus és örmény apostoli egyházak szentföldi vezetőinek. A projekt igazgatója Stefano Trucco építészmérnök, valamint a munkálatok koordinálói a torinói „La Venaria Reale” Kulturális Javak megőrzésére és helyreállítására létrehozott Alapítvány tagjai. Az Alapítvány a római „La Sapienza” egyetem ókortudományi tanszékével együtt október 8-án keretmegállapodást írt alá Jeruzsálemben a Szentföldi Ferences Kusztódiával az újabb restaurálási beavatkozások tanulmányozására és a projekt kivitelezésére vonatkozóan.

A keresztény egyházak együttműködése folytatódik a második szakaszban is

Francesco Patton atya, szentföldi kusztos annak a reményének adott hangot, hogy a 2016-ban befejeződött első szakaszhoz hasonlóan, a jelenlegi felújítási munkálatok is gyümölcsözőek lesznek és tovább folytatódik a Jeruzsálemben jelen lévő keresztény egyházak közötti szoros együttműködés. „Fontos, hogy mint egyházak, elkötelezzük magunkat a Szent Sír autonómiájának védelmezésére és megőrzésére. A projekt bemutatása fontos számunkra, de az átláthatóság szempontjából is” – jelentette ki III. Teofil, jeruzsálemi görög ortodox pátriárka. Gratulált és sikert kívánt a projekthez Samuel Aghoian atya is Nurhan Manougian jeruzsálemi örmény apostoli pátriárka képviseletében. Ezt az átláthatóságot az egyházak minden képviselője erőteljesen kérte és amelyet a restaurálással megbízott intézmények is garantáltak, elkötelezve magukat, hogy kéthavonta beszámolnak a munkálatok menetéről. A restaurálás kezdeti időpontját még nem határozták meg. Az összes beavatkozást egy magánadományból fedezik 500 ezer euró értékben.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑