Cadmus fordítás Cadmus

Jobb napokat ígértek az iráni vezetők a perzsa újév alkalmából

2021. 03. 21.

Jobb napokat ígértek az iráni vezetők a perzsa újév (nouruz) alkalmából tartott szombati beszédeikben a világjárvány és a gazdasági válság által megtépázott iszlám köztársaságnak.

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető hagyományos újévi üzenetében kijelentette: a perzsa naptár 1400. éve rendkívüli és fontos év lesz. Idén nyáron választásokat tartanak, amelyek fontos következményekkel járhatnak az ország helyzete és jövője szempontjából – mutatott rá.

“Ellenségeink, elsősorban az Egyesült Államok, megpróbálták térdre kényszeríteni az iráni nemzetet a maximális nyomásgyakorlás politikájával” – emlékeztetett Hamenei az előző amerikai elnök, Donald Trump által követett irányvonalra.

A legfelsőbb vezető hangsúlyozta: Irán nem hátrál meg, és ezt Washington is kénytelen belátni. Hamenei aláhúzta: az új év elsődleges feladata a termelés biztosítása, támogatása és az előtte álló akadályok elhárítása lesz.

Haszan Róháni elnök azt emelte ki beszédében, hogy az iszlám forradalom (1979) óta eltelt 42 évben emlékei szerint nem volt példa a tavalyihoz hasonlóan nehéz évre a gazdasági korlátozások miatt.

Róháni bizakodóan várja az új évet, amely szerinte a koronavírus legyőzésének és a nemzetközi szankciók feloldásának éve lesz.

Irán gazdasága mélyrepülésbe kezdett, amikor Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban felmondta az iszlám köztársasággal kötött többhatalmi atomalkut. A koronavírus-járvány miatti korlátozások tovább fokozták ezt a nyomást.

Iránban hivatalos adatok szerint körülbelül 62 ezer halottja van a Covid-19-nek. Szakértők úgy vélik, hogy a halálesetek valós száma ennél jóval nagyobb lehet.

Az irániak számára kiemelt jelentőséggel bíró nouruz kezdetét a tavaszi napéjegyenlőség jelzi. A nouruzt Afganisztánban, az iraki kurd régióban, Törökországban, Szíriában és Közép-Ázsiában is megünneplik.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑