Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

John Eibner új könyve: A Közel-Kelet vallási kisebbségeinek jövője

2018. 05. 24.

A Christian Solidarity International (CSI) 2012-ben – az arab tavasz utóhatásaként – előadássorozatot indított „A Közel-Kelet vallási kisebbségeinek jövője” címen, melynek során húsz elismert tudós, újságíró és politikus szólalt meg. A most megjelent kötet az ő előadásaikat tartalmazza.

Lehet még jövője a Közel-Kelet vallási kisebbségeinek? „Ha ezt a kérdést a 7. század végi Konstantinápolyban teszik föl – írja John Eibner könyve előszavában –, a görög ortodox bölcsek kétségbe vonták volna a régió legfiatalabb vallási kisebbségeinek túlélési esélyeit: a muszlimokét.”

A mai Közel-Kelet nagyon más képet mutat: lakosságának több mint 90%-a muzulmán. A keresztények – a néhai többség – létszáma kevesebb mint 5%, és a zsidó közösségek – Izrael kivételével – eltűntek.

„Az alaviták, jezidik, drúzok, kākāʾi-ok és mandeusok – a keresztényekhez hasonlóan – a túlélésükért küzdenek” – írja John Eibner. A svájci-amerikai történész a Christian Solidarity International (CSI) keresztény emberi jogi szervezet Közel-Kelet projektjének vezetője.

2011-ben népirtás veszélyére figyelmeztetett

A CSI már 2011 végén figyelmeztetett a vallási kisebbségeket fenyegető népirtás veszélyére, és cselekvésre szólított. Ez közvetlenül Nicholas Sarkozy francia elnök és Amine Gemayel volt libanoni elnök drámai bejelentését követően hangzott el. A figyelmeztetésre akkor szinte senki sem figyelt föl. 2016 márciusában azonban az USA kormánya (John Kerry külügyminiszter) és mások elismerték, hogy az Iszlám Állam „genocídiumot” indított a keresztények, jezidik és a síita muszlimok ellen.

A CSI előadássorozata (2012-2017): A Közel-Kelet vallási kisebbségeinek jövője

A CSI 2012-ben, az „arab tavasz” után – amely az iszlámista erők hatására és különösen a vallási kisebbségek számára hamarosan „arab télbe” fordult – előadássorozatot indított „A Közel-Kelet vallási kisebbségeinek jövője” címen, amely egyben a könyv címe is. Ennek során 20 kiemelkedő tudós, újságíró és politikus mondta el nézeteit a kérdésről. Az előadók különböző szakterületek képviselői, és nagyon eltérő világnézeteket vallanak. Néhányan kifejezetten reménykednek a jövőben, míg mások borúlátóan ítélik meg a helyzetet.

„A sötét felhők mögül egyszer még kisüt a nap”

John Eibner szerkesztette az összegyűjtött tanulmányokat a Lexington Books (Rowman & Littlefield) által angolul közzétett kötetben. „Az olvasók nem sok fénysugarat láthatnak előcsillanni a sötét felhők mögül – írja John Eibner előszavának végén. – Ha sem a regionális szereplők, sem a nagyhatalmak intézményesített szokásait nem sikerül megtörni, akkor a jövő valóban komor.”

Orientalista.hu – CSI-Magyarország

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑