Jordániában negatív rekordot döntött az új esetek száma

Jordániában az utóbbi 24 órában 1776 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ilyen mértékű növekedésre a járvány kitörése óta nem volt példa a királyság területén – közölte Szaad Dzsaber jordániai egészségügyi miniszter szerdán.

“Meredek növekedés látható a királyságban a koronavírussal fertőzöttek számában” – emelte ki Dzsaber.

A szerdán regisztrált csúcsérték majdnem duplája a hétvégén jelentett kiugróan magas esetszámnak. Jordániában augusztus eleje – a járványügyi korlátozások feloldása – óta folytatódik a növekvő trend. Tisztségviselők szerint ez azzal magyarázható, hogy a hatósági tilalomra fittyet hányva többen is részt vettek a hagyományosan nagy vendégsereget vonzó esküvőkön és temetéseken. A jordániai hatóságok azonban legfeljebb húsz főben maximalizálták a rendezvények résztvételi számát, mindemellett országszerte éjszakai kijárási tilalom van életben.

A legtöbb esetet a fővárosból, Ammánból jelentették. Második helyen az-Zarka városa van, ahol egy helyi textilgyár csaknem hatszáz dolgozója kapta el a vírust. Az ar-Rai című hírlap szerint az üzemben sok vendégmunkás dolgozik.
A több mint tízmillió lakosú Hasemita királyságban eddig 11 825 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 61 ember elhunyt a kórban.

Csütörtökön újranyitnak a mecsetek, templomok és éttermek. Az imaházak és vendéglátóipari egységek bezárását két hete rendelték el, az intézkedés azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel nem tudta lelassítani a járvány terjedését. Jordániában ráadásul november 10-én parlamenti választásokat tartanak.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑