Cadmus

Jordániai király: globális kötelezettség a menekültek megvédése a járvánnyal szemben

 A világnak globális kötelezettsége a menekültek egészségének megvédése a koronavírus-járvánnyal szemben – jelentette ki II. Abdalláh jordániai király a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) által szervezett online konferencián.

“Erkölcsi kötelességünk, hogy globális közjóként kezeljük a vakcinát, biztosítva ezzel, hogy az alacsony jövedelemszintű, szegényebb országok ne maradjanak le a sor végén” – hangsúlyozta az uralkodó beszédében. “Ezekben a kihívásokkal teli időkben a menekültek jólétének és egészségének megőrzése globális kötelezettség” – tette hozzá.

Jordániát csak Libanon előzi meg az egy főre jutó befogadott menekültek számát tekintve. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a hásimita királyságban nagyjából 750 ezer menekült él, köztük sok szíriai.

Jordánia a világon az elsők között volt, ahol megkezdték a menedékkérők beoltását az országos oltási kampány keretében a koronavírus elleni vakcinával. Szakértők szerint ugyanis a migránsok és menekültek beoltása kulcsfontosságú az úgynevezett nyájimmunitás elérése érdekében, amelyet csakis akkor lehet elérni, ha a lakosság nagy része megkapja az oltást. Jordániában a menekültstátusztól függetlenül mindenki beoltathatja magát, aki az ország területén él.

A COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésen keresztül 1,8 milliárd dózis oltóanyagot terveznek az idén a szegény országoknak juttatni.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑