Cadmus fordítás Cadmus

Josep Borrell: Izraelnek csak végső esetben szabad alkalmaznia halált okozó erőszakot

2023. 01. 28.

Izraelnek csak a végső, az élet védelme érdekében feltétlenül szükséges esetben szabad halált okozó erőszakot alkalmaznia – hívta fel a figyelmet Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szombaton közzétett sajtóközleményében.

A főképviselő arra reagált, hogy csütörtökön kilenc palesztint öltek meg izraeli katonák egy razziából tűzpárbajjá fajult összecsapásban a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában.

Felhívta a figyelmet, hogy év eleje óta mintegy harminc, tavaly pedig 150 palesztint öltek k meg az izraeli erők Ciszjordániában, köztük 30 gyermeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió teljes mértékben elismeri, hogy Izraelnek jogosan vannak biztonsági aggályai.

“Az EU-t komolyan aggasztja az Izraelben és a megszállt palesztin területeken kialakult, fokozottan feszült helyzet. Felszólítjuk mindkét felet, hogy tegyenek meg mindent a feszültség enyhítése és a biztonsági koordináció újraindítása érdekében, ami elengedhetetlen a további erőszakos cselekmények megelőzéséhez” – húzta alá Borrell.

Egy ugyancsak szombaton közzétett másik sajtóközleményben a főképviselő azt írta, hogy “megdöbbenéssel értesült” arról a pénteki terrorakcióról, amelyben egy jeruzsálemi zsinagógánál nyolcan meghaltak és többen megsebesültek.
Nyomatékosította: az EU határozottan elítéli ezeket “az őrült erőszakos és gyűlöletből fakadó bűncselekményeket.”

“Ezek a szörnyű események ismét rámutatnak arra, hogy sürgősen meg kell állítani az erőszakspirált és érdemi erőfeszítéseket kell tenni a béketárgyalások újraindítása érdekében. Felszólítunk minden felet, hogy ne reagáljanak a provokációkra” – tette hozzá a főképviselő.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑