Cadmus fordítás Cadmus

Jövedelem kiegészítéseket rendelt el a szaúdi király

2018. 01. 06.

Szalman bin Abdel-Azíz szaúdi király szombaton elrendelte, hogy az állami alkalmazottak idén havi 1000 riál (mintegy 70 ezer forint) jövedelemkiegészítést kapjanak, ellensúlyozandó az év elején több mint 80 százalékkal megemelt üzemanyagárak és a frissen bevezetett 5 százalékos áfa miatt növekvő megélhetési költségeket.

Az állami médiában közzétett királyi rendelet értelmében havi 5000 riál pluszt (mintegy 350 ezer forintot) fizetnek majd a három éve tartó jemeni háború frontjain harcoló katonáknak.

Az üzemanyagárak közel duplájára emelése, valamint az áruk és szolgáltatások széles körére bevezetett áfa a gazdaság szerkezetének átalakítását hivatottak szolgálni a világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábiában, amelynek költségvetése az elmúlt években megsínylette a világpiaci árak csökkenését.

A királyi rendelet szövege szerint „a jövedelemkiegészítések annak elismerését jelentik, hogy a lakosság egyes rétegeinek terhei megnőttek a gazdaság szerkezetének átalakítása érdekében szükségessé vált intézkedések következtében”.

Szalmán király rendelete értelmében az áfa bevezetése által okozott terheket bizonyos körben az államnak kell viselnie, így például a különleges egészségügyi szolgáltatások és az oktatási szolgáltatások esetében, valamint az első otthon megvásárlásakor legfeljebb 850 ezer riál (mintegy 60 millió forint) értékig.

Emelkedik valamelyest a diákösztöndíjak, a nyugdíjak és a szociális juttatások összege is.

A rendelet nem nevezi meg a jövedelemkiegészítési csomag teljes költségét. A Reuters hírügynökség kalkulációi szerint azonban a költségek mintegy 23 milliárd rialra (1600 milliárd forint) rúgnak majd, ami jelentősen elmarad a korábbi szaúdi uralkodók által kiosztott juttatások összegétől, és nem lesz jelentős hatással az idén immár hatodik egymást követő évben keletkező költségvetési hiányra.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑