Cadmus fordítás Cadmus

Jövő héten újabb béketárgyalás lesz Szíriáról

2017. 05. 09.

Újabb genfi tárgyalási forduló lesz május 16-án Szíria kormányának képviselői és a szíriai iszlamista ellenzék között – jelentette be hétfőn este Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

Mistura közleménye szerint reméli, hogy maradéktalanul sikerül megvalósítani az Oroszország és Irán ( Szíria két szövetségese), illetve az iszlamista ellenzéket támogató Törökország által május 4-én Asztanában aláírt memorandumot a szíriai feszültségcsökkentési övezetek létrehozásáról, és ezzel segíteni a genfi politikai tárgyalások sikerét.

Az asztanai megállapodás szerinti tűzszünet a hétvégén lépett életbe. Általában enyhültek a harcok, de előfordulnak még összecsapások, főleg az ország középső részén. Még mindig kérdéses, hogy a megállapodásnak milyen eszközzel fognak tudni érvényt szerezni. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke, az uruguayi nagykövet azt mondta hétfőn: Oroszország már ezen a héten BT-határozatot szeretne a megállapodás támogatására, ennek szövegéről folynak a konzultációk.

Az asztanai memorandum négy feszültségmentesítési övezet létrehozását irányozza elő. Az övezetek határai mentén biztonsági sávokat alakítanak ki, ahol áteresztő pontokat állítanak fel a civil lakosság és a humanitárius segélyszállítmányok mozgásának biztosítására, valamint tűzszüneti ellenőrzőpontokat hoznak létre. Moszkva hétfőn azt közölte, hogy a négy övezeten belül “stabil” a helyzet.

Walid Al-Moallem szíriai külügyminiszter hétfőn kijelentette: a szíriai kormány ellenzi, hogy az ENSZ vagy nemzetközi haderők felügyeljék a szerződés betartatását. Az egyezség értelmében katonai rendészek ellenőrzik majd a megállapodás betartását – tette hozzá.

Valószínűleg ezek orosz katonai rendészek lesznek, akik már jelen vannak az országban. Moallem arról is beszélt, hogy a szíriai válság rendezésére irányuló genfi béketárgyalásokon nincs előrelépés, és az egyeztetések alternatívája lehet, ha helyi szinten kötnek “megbékélési megállapodásokat” a fegyveres felkelőkkel.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI)

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑